Perhekuva v. 48 Kuvaan liitty muisto. Äiti oli ommellut meille uudet mekot. Hän lähetti veljeni ja minut pihalle odottamaan, kunnes muu perhe olisi valmis. Enkös minä ehtinyt saada pihalta peukalonkokoisen tervatahran hameen helmaan. Äiti oli kauhuissaan, mutta isä sanoit, ettei se haittaa, hän pitää peukaloaan tahran päällä - ja siinä se on hänen oikean käden peukalonsa
Kerttu - lapsuuteni hyväksyvä "äitihahmo"
Olemme kuvassa 13 - 15 -vuotiaita. Tärkein median ecustaja oli Suomessa ainoana ilmestyvä nuortenlehti Ajan Sävel.
HUOMAUTUS: KIRJA ON JULKAISTU 26 VUOTTA SITTEN JA SEN TEOREETTISENA VIITEKEHYKSENÄ ON LÄHINNÄ KOGNITIIVINEN TERAPIA, JOKA ON KEHITTYNYT PALJON VIIMEISTEN VUOSIEN AIKANA. SEURAAVASSA LUVUSSA KÄSITELLÄÄN MINÄN TILOJA, JOKA ON OLLUT YHTENÄ POHJANA NYKYISTÄ SKEEMATERAPIAA RAKENNETTAESSA. LUVUSSA EI OLE MITÄÄN VÄÄRÄÄ TIETOA. VOIT LUKEA SEN HUOLETTA JA SITTEN PALATA KATSOMAAN, MITÄ KERRON SKEEMATERAPIASTA, JOKA ON TÄLLÄ HETKELLÄ KOGNITIIVISEN TERAPIAN VALTAVIRTAUSTA.
JOHDANTOA SKEEMATERAPIAAN
Jeffrey Youngin erilaisten psykologisten teorioiden pohjalta kehittämä kognitiivisen terapian suuntaus on valloittanut alaa terapian ja myös omahoitomenetelmien alueella. Suomessa puhutaan tunnelukoista, joita varhaiset haitalliset skeemat aiheuttavat. Alkuperäinen termi on ”lifetrap” (elämän ansa), joka kuvaa paremmin prosessia, jossa menneisyydessä koettu tunne muuttuu tunneansaksi nykyhetkessä. Elämän jättämät jäljet eli hankalat tunteet, joita olemme joskus elämämme varrella ja varsinkin alkuvuosina tunteneet aktivoituvat uudelleen samantapaisiksi kokemissamme tilanteissa.
Skeemoja tutkitaan jatkuvasti ja niiden lukumäärä ja määrittely on vaihdellut vuosien varrella. Ensimmäisessä suomeksi käännetyssä Youngin kirjassa niitä oli kymmenen. Tällä hetkellä niitä on kahdeksantoista.
HANKALAT VANHEMPIMOODIT OVAT
MIELESSÄMME OLEVIA LAPSUUDEN AUKTORITEETTIEN LUOMIA USKOMUKSIA JA AJATUKSIA, JOTKA EIVÄT OLE TÄSSÄ HETKESSÄ REALISTISIA, MUTTA JOTKA VAIKUTTAVAT ELÄMÄÄMME JA AIHEUTTAVAT HANKALIA TUNTEITA.
VAATIVA KRIITTININEN RANKAISEVA SYYTTÄVÄ
SYYLLISTÄVÄ VÄHÄTTELEVÄ ALISTAVA SITOVA
HYLKÄÄVÄ VÄLINPITÄMÄTÖN TORJUVA JNE
AIKUISMOODI
TERAPOIVA LOHDUTTAVA JÄRKEVÄ
LAPSIMOODIT
HAAVOITTUNUT KURITON VIHAINEN TYYTYVÄINEN
18 SKEEMAA
1.TUNNEVAJE,
2.HYLKÄÄMINEN,
3.KALTOINKOHTELU / HYVÄKSIKÄYTTÖ,
4.ULKOPUOLISUUS,
5.VAJAVAISUUS / HÄPEÄ
6.EPÄONNISTUMINEN,
7.RIIPPUVUUS / KYVYTTÖMYYS,
8.SUOJATTOMUUS
9.KIETOUTUNEISUUS / MINÄN KEHITTYMÄTTÖMYYS
10.ALISTUMINEN,
11.UHRAUTUMINEN,
12.HYVÄKSYNNÄN, TUNNUSTUKSEN HAKU
13.OIKEUTUS / SUURUUSKUVITELMAT,
14.RIITTÄMÄTÖN ITSEKONTROLLI
15.PESSIMISMI,
16.EMOTIONAALINEN ESTYNEISYYS,
17.VAATIVUUS / YLIKRIITTISYYS,
18.RANKAISEVUUS
Poikkeavassa perheyhteisössä kasvanut on voinut saada taakakseen monia haitallisia skeemoja. Joku selviytyy elämään vähemmin taakoin. Jopa saman perheen sisällä, joku on voinut siinä samassa ympäristössä haavoittua enemmän kuin sisaruksensa. Jollakin lapsista on voinut olla suojaavia tekijöitä, hän on voinut olla persoonallisuuden rakenteeltaan kestävämpi, jollakin on voinut olla joku erikoislahjakkuus joka on tuonut elämään sisältöä ja minäkäsitykseen nostetta. Joku on saanut vanhemmilta tai perheen ulkopuolelta tukea.
HUS ON TUOTTANUT OMAHOITO-OHJELMAN, JONKA AVULLA VOI HOITAA OMIEN HAITALLISTEN SKEEMOJEN AIHEUTTAMIA TUNNELUKKOJA
https://beta.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/tunnelukkojen-omahoito-ohjelma
Isäni piirtämä luonnos vanhasta äidistään.